Bröllopsmeny

Vad som ska serveras på bröllopsmiddagen är helt valfritt. En del brudpar bjuder på en buffé med kallskuret medan andra väljer att bjuda gästerna på en traditionell trerätters middag. Just det senare alternativet kan sägas vara lite av en standard för bröllop i allmänhet. Ett tips är att anlita en lokal restaurang eller cateringföretag som kan ordna en fantastisk bröllopsmiddag. Nedan kan du läsa mer om mat på en klassisk bröllopsmeny.

>> Beställ catering och kockar till bröllopet <<

Förrätt

Förrätten på ett bröllop bör alltid vara i form av en eller två munsbitar. Det är inte meningen att gästerna ska bli mätta på förrätten. Exempel på klassiska förrätter är en bit potatiskaka med fisk eller kött tillsammans med en god sås, en lite lyxigare toast eller en bruschetta med typiska tilltugg. Till förrätten serveras normalt ett vitt vin med en lätt karaktär.

Huvudrätt

För huvudrätten råder något slags konsensus om att det är en finare köttbit tillsammans med potatis alternativt rotfrukter och en sås som gäller. Så har det varit i många hundra år och traditionen är stark än i dag. Till huvudrätten passar normalt ett rött vin allra bäst.

Efterrätt

Vad som serveras till efterrätt är, till skillnad från vad som gäller för huvudrätten, helt valfritt. Många väljer en chokladkaka av lite lyxigare snitt, medan andra serverar en tårta. Om det också serveras bröllopstårta är emellertid det sistnämnda alternativet inte särskilt lämpligt. Till efterrätten serveras givetvis också kaffe och en avec för dem som vill det.

Bröllopstårtan

en stilig bröllopstårtaOm brudparet har beställt en bröllopstårta serveras den i regel alltid en stund efter efterrätten. Det är nämligen en alldeles egen begivenhet för brudparet att skära upp tårtan.

Om man vill göra det extra personligt kan man bjuda på bröllopstårta med bild på brudparet, alltså ätbara tårtbilder vilken blir ett roligt inslag i finalen på bröllopsmiddagen.

Vickning

I det fall bröllopet fortsätter med en fest i samma lokaler där middagen serverades är det en oskriven regel att brudparet ska ordna med vickning lite senare på kvällen/natten. Vickningen kan bestå av något så enkelt som korv med bröd, men kan också vara en lite mer elegant historia.