Bröllopsmeny

Vad som ska serveras på bröllopsmiddagen är helt valfritt och varierar från brudpar till brudpar. Faktorer som kan påverka är budget, tillgänglighet och såklart kostpreferenser. Kanske kan en helt vegetarisk bröllopsmeny vara något att satsa på? Det är snällt mot både plånboken och klimatet!

En del brudpar bjuder på en buffé med kallskuret medan andra väljer att bjuda gästerna på en traditionell trerätters middag. Just det senare alternativet kan sägas vara lite av en standard för bröllop i allmänhet. Ett tips är att anlita en lokal restaurang eller ett cateringföretag som kan ordna en fantastisk bröllopsmiddag till er och era gäster.

Vid val av det sistnämnda är det rekommenderat att träffa cateringfirman personligen innan ni bestämmer er för er meny, för att säkerställa att era förväntningar möts. Kika igenom menyerna och se till att eventuella allergener och/eller kostpreferenser inte glöms bort.

>> Beställ catering och kockar till bröllopet <<

Läs mer nedan om vad man kan ha på bröllopsmenyn.

Vad kostar bröllopsmaten?

Budgetfaktorn spelar stor roll i vad för mat som serveras. Priset på att beställa mat från en cateringfirma kan variera stort. Allt från 200–600 kr per person.

Om ni har en mindre budget så finns givetvis alternativet att laga maten själv. Det är såklart tidskrävande, men är ett utmärkt sätt att rejält hålla nere kostnaderna och inte minst kommer bröllopsgästerna i synnerhet uppskatta er insats.

 

Vad ska jag servera på bröllopet?

Förrätt

Skagen_Toast

Bildkälla: Recept.com

Förrätten på ett bröllop bör alltid vara en mindre rätt. En aptitretare som inte mättar alltför mycket. Till förrätten serveras normalt ett vitt vin med en lätt karaktär.

Här är några förslag på vanligt förekommande förrätter:

 • En bit potatiskaka med fisk/kött samt sås
 • En lyxigare toast, t. ex toast skagen
 • En krämig kantarellsoppa
 • En bruschetta med löjrom, creme fraiche och rödlök
 • Spenat och ricottafylld tortellini med en sås av gorgonzola, persilja och champinjoner

Huvudrätt

Dukad brollopsmiddag

Bildkälla: Piqsels

Traditionellt sätt brukar huvudrätten bestå av en köttbit tillsammans med potatis eller rotfrukter och en sås. Vill man följa den spirande vegotrenden eller bara prova något annat så kommer några förslag nedan på andra huvudrätter - både vegetariska, med kött och med fisk.

 • Fylld kycklingrulle med spenat, lufttorkad skinka och färskost, serverad med vårprimörer
 • Pocherad hälleflundrafilé med champagnesås, limekokt färsk sparris och hel kräfta. Serveras med färsk potatis
 • Saltbakad rotselleri med ekologisk potatismuffin, dragonemulsion, rödkål och silverlökschutney serveras med krispig shiitake, västerbotten och rostade hasselnötter

Till huvudrätten är det vanligast att servera rödvin, men det kan såklart anpassas till vad ni äter.

Efterrätt

Efterrätt - pannacotta

Bildkälla: Pixabay.com

Vad som serveras till efterrätt är helt valfritt. Det finns inte några oskrivna regler att förhålla sig till här. Många väljer en chokladkaka av lite lyxigare karaktär, medan andra serverar en tårta. Om det serveras bröllopstårta är det inte optimalt med en tårta till dessert också. Här nedan finner ni förslag på andra bröllopsdesserter.

 • Mjölkchokladpannacotta med salsa av mango, jordgubbar, valnötter och cointreau
 • Vit chokladmousse med sesam- och vallmoflarn
 • Glass med blåbär, hallon, grädde och maräng

Till desserten brukar kaffe serveras, men även avec för de som vill. Det klassiska är att servera bryggkaffe, café au lait och cappucino. Vill man lyxa till det ytterligare kan det vara trevligt att servera andra kaffedrinkar till gästerna. Här nedan finner ni förslag på lite annorlunda kaffedrinkar samt dessertviner.

Kaffedrinkar

Drinkar gjorda på kaffe

Bildkälla: Kaffekapslar.se

 • Dalgona: En koreansk kaffedryck innehållande snabbkaffepulver, socker, vatten och mjölk. Förhållandevis enkel att göra.
 • Carajillo: ett likörkaffe med espresso och iskuber där likör hälls över sist. Enkel att göra – en kaffekapsel och lite likör.
 • Ca Phe Su Da – Iskaffe på vietnamesiskt vis. Presskaffe blandat med sötad konsenderad mjölk över några isbitar i ett glas.

Läs mer om kaffe och olika kaffedrinkar

Dessertviner

Bröllopstårtan

Bröllopstårta

Om brudparet har beställt en bröllopstårta serveras den i regel en stund efter desserten. Enligt vett och etikett så är det viktigt att bröllopstårtan skärs upp först av brudparet själva. De skär gemensamt av en bit ur översta våningen på tårtan. Bruden håller tårtspaden i sin vänstra hand och brudgummen håller sin hand ovanpå brudens. Brudparet skär sedan enligt tradition först en bit till sig själva och sedan varsin bit till sina respektive mödrar.

Om man vill göra det extra personligt kan man bjuda på bröllopstårta med bild på brudparet, alltså ätbara tårtbilder  vilket blir ett roligt inslag i finalen på bröllopsmiddagen.

Vickning/ Nattamat

I det fall bröllopet fortsätter med en fest i samma lokaler där middagen serverades är det en oskriven regel att brudparet ska ordna med vickning lite senare framåt kvällen/natten, vilket ofta är mycket efterlängtat och uppskattas mycket av gästerna. Vickningen kan bestå av något så enkelt som korv med bröd, men kan också vara en lite mer elegant historia. Här kommer några fler förslag på vad ni kan servera.

Vad ska jag servera på vickningen?

 • Västerbottenpaj
 • Smörgås med kantarellstuvning
 • Pizzabullar
 • Minipajer / quiches
 • Quesadillas

Vett och etikett

Sittning på bröllop

Bildkälla: brides.com

Finns det några oskrivna regler kring bröllopsmiddagen?

Svaret för brudparet: Nej! Som brudpar finns det inte några speciella regler att förhålla sig till. Det är er tid i rampljuset. Däremot, om du är gäst på ett bröllop, så finns det några saker att ha i åtanke.

 • Under bröllopsmiddagen kommer det att hållas tal. Är du en av dem, se till att talet är max 3 minuter!
 • Varannan vatten! I de allra flesta fall så serveras alkohol vid alla måltider, och där kan det vara bra att alltid ha det gamla hederliga uttrycket i åtanke.
 • Som tidigare nämnt finns det traditioner kring bröllopstårtan- visa hänsyn till dessa.

Slutligen så är det allra viktigaste att ni som brudpar är nöjda med mat, dryck och servering. Det är er stora dag, och traditioner är viktigare för somliga. Följ era egna viljor och önskemål, så löser sig allt annat på vägen.