Bröllopsprogram

Det fina med ett bröllop är att det är du själv som bestämmer precis hur din dag ska se ut. Det är du och din partner som är i fokus och det är er kärlek som ska firas. En del väljer att arrangera ett traditionellt bröllop i kyrkan och fortsätter sedan med en traditionell bröllopsmiddag och bröllopsfest. Andra tar lite lättare på traditionerna och kanske inte har någon sittning över huvud taget. Om du väljer att bjuda dina bröllopsgäster på fest, är det klokt att ha ett bröllopsprogram där de huvudsakliga programpunkterna under eftermiddagen/kvällen/natten finns listade. Det är också klokt att ha en toastmaster/toastmadame som ser till att festligheterna fortskrider som planerat. Det kan nämligen vara mycket som ska hinnas med! Brudpar på stranden

Här är ett exempel på en enklare planering för festen. Du kan se nedan som inspiration för hur du själv ska lägga upp din bröllopsfest. Kom ihåg att det viktigaste är att du, din partner och alla gäster har roligt – inte att alla moment måste följa ett minutschema.

Mottagning

Traditionellt anländer brudparet till middagssittningen när alla andra är samlade. Vid mottagningen serveras med fördel Champagne och något lättare tilltugg. Efter en stunds mingel är det dags att sätta sig till bords. Kvällens toastmaster/toastmadame går då igenom kvällens hållpunkter och meddelar eventuella ordningsregler.

Middag

Under middagen är det i regel inga viktigare hållpunkter. Tal, redovisning av svensexa/möhippa sker normalt först när efterrätten ska serveras alternativt bröllopstårtan ska skäras upp. Vem som helst som känner sig manad får hålla tal till brudparet men nära släkt har givetvis förtur.

Sång och lekar

I samband med efterrätten/bröllopstårtan är det lämpligt att lägga in roliga inslag som sånger och lekar. I regel är det festens toastmaster/toastmadame som både planerar aktiviteterna och instruerar hur de ska gå till.

Dans

En riktigt lyckad bröllopsfest avslutas med dans. Om festen pågår till sent kan det vara en god idé att erbjuda gästerna vickning.