Förenkla vardagslivet efter bröllopet med Rent Hem

Efter månader av planering har nu bröllopsdagen genomförts och ert nya liv som gifta börjar. Har ni bott tillsammans tidigare blir skillnaden främst juridisk. Har ni nyss flyttat ihop kan det vara bra att se över hur vardagspusslet ska pusslas ihop. Vilka tjänster som är tillgängliga beror delvis på om ni bor i större stad, exempelvis Stockholm, eller om ni bor på landsbygden.

Vem äger vad?

Det är stor juridisk skillnad på att vara gift och att vara sambo. Som gifta äger ni allt gemensamt vilket kan vara viktigt att komma ihåg då detta även påverkar bägge parters ekonomi. Om en av er dör kommer den andre att ärva allt. Skulle en få stora skulder kan personlig egendom tas av Kronofogden.

Behöver ni kanske ett äktenskapsförord som påvisar vem som äger vad. Vad ska vara personlig egendom och vad ska ägas tillsammans?

Vem gör vad?

Prata igenom vem som har ansvar för vad eller gör ett schema. Det är otroligt lätt att utgå från att ”vi hjälps åt” men det är sällan den lösningen som är bäst. Allt för många gräl handlar om hur hushållssysslorna ska fördelas och hur mycket tid det får ta av den dyrbara fritiden. Det kan vara intressant att klocka hur mycket tid som läggs ner. Ofta är skillnaden betydligt större än vad man kan tro.

Vad kan köpas in?

Fundera även på vad det är värt att betala för. Varför lägga ner en timme på att gå i en matbutik med skrikandes barn när inköp kan ske online varpå maten blir levererad direkt till dörren dagen efter. Köper ni mat över en viss summa per gång undviks även utkörningsavgiften. Bor ni exempelvis i Stockholm finns flera matleverantörer som erbjuder denna service. På mindre orter kan däremot utbudet vara starkt begränsat.

En annan tjänst som kan underlätta vardagspusslet är de tjänster som ingår inom RUT-avdraget. Många förknippar RUT enbart med hemstädning men här finns allt från barnpassning och städning till strykning och trädgårdsskötsel. Hemstädning är den vanligaste tjänsten för att få RUT-avdrag men många som har hemstädning väljer att komplettera detta med flera andra kringtjänster. En del företag som erbjuder hemstädning i Stockholm har långa listor på tjänster som kan utnyttjas inom avdraget. Många gånger tänker man inte ens på vad som erbjuds och vilka lösningar som går att hitta. Gå gärna in på hemsidan till ett företag som erbjuder hemstädning och få inspiration till vilken hjälp ni kan få i vardagen.

31 Jul 2019