Planera ett budgetbröllop

Det är lätt att spendera alldeles för mycket pengar på sitt bröllop, speciellt när man ser hur mycket andra par lägger ner på sin speciella dag. Men att ett bröllop är dyrt garanterar inte att det är ett lyckat bröllop. Ett budgetbröllop kan vara precis lika vackert och minnesvärt, med den stora fördelen att man slipper den efterföljande ekonomiska stressen.

Gör en realistisk budget för er
En del personer tar väldigt stora banklån för att ha råd med imponerande bröllop, medan andra kan klara sig med ett mindre smslån eller snabblån som betalas tillbaka snabbt. Att låna pengar för bröllopet är inte alltid en dålig idé, men första steget är att göra en realistisk budget. En enda dag är inte värd att bli ekonomiskt stressad för, oavsett om ni lånar eller sparar till bröllopet. Med en budget ser ni snabbt var de onödiga kostnaderna finns och var det finns utrymme för lite mer pengar.

 

Välj en enklare festlokal
Kan ni ha bröllopsfesten i en lada som ni dekorerar fint, i trädgården med partytält eller på en åker som ni får låna av någon ni känner? En hyrd festlokal kan dra iväg kostnaderna rejält, men tänker ni utanför boxen kan ni säkert hitta en billigare lokal som är lika mysig för det. Dekorationer kan ni ordna själva med hjälp av vänner och familj. Flaggspel, vackra ängsblommor, ljusslingor med led-lampor och levande ljus kommer man långt med.

 

Knytkalas är både mysigt och billigt
Istället för dyr catering eller en måltid på en restaurang kan ni arrangera knytkalas där alla gäster tar med sig en maträtt var. Om ni vill kan ni fortfarande ha ett tema, som till exempel klassiska svenska rätter, plockmat eller något mer exotiskt. Duka upp allt som en buffé och låt gästerna sköta serveringen själva. Eller varför inte ha en trevlig picknick där gästerna tar får sitta på filtar i trädgården?

 

Underhållningen får gärna vara enkel
Koppla in en smartphone till ett högtalarsystem och ha en spellista där gästerna får lägga in låtar som de vill lyssna på. Underhållningen behöver inte vara mer komplicerad än så och med rätt stämning kan det bli hur kul som helst. Har ni inte ett högtalarsystem kanske ni kan låna av en kompis, eller så hyr ni ett för en billig peng. Vill ni ha någon underhållning utöver musik och dans kan det vara trevligt att arrangera en lek till festen.

 

Kläder, smink och fotografier
Självklart ska ni ha vackra kläder, men allt måste kanske inte vara nytt? Det brukar vara ganska lätt att hitta begagnade kostymer, bröllopsklänningar och accessoarer som knappt är använda. Smink och frisyr kan man ofta fixa själv, eller få hjälp med av vänner och familj. Känner ni någon som är bra på fotografering kan ni be dem att vara fotografer på bröllopet. Ett annat tips är att lägga ut engångskameror på borden som gästerna kan roa sig med.

26 Apr 2020